25 Şubat 2012 Cumartesi

Sıcacık Ekmeğimiz, Nefis Çorbamız ve Mükemmel Alman Pastamız

Hafta sonlarında kalkınca ekmek almaya gitmek zor gelince hemen kendi ekmeğimizi yapmak geliyor aklıma. Yarın da yine öyle olacak gibi hissesdiyorum ve o yüzden de şimdiden hangi ekmeği yapsam diye düşünüyorum. Geçen gün annem için kepekli ekmek yapmıştım, yarın da kendimiz için yapayım bari. Zaten artık böyle kepekli ekmek yapmak ya da hafif yemekler yapmak zamanı geldi de geçiyor bile :) Sürekli tatlı olmuyor. Gerçi böyle diyorum ama yine de tatlı yapmadan duramıyorum. Bugün bir de eşimin uzun zamandır istediği Alman Pastasını yaptım, onu da hemen paylaşacağım. Bir de akşam ki nefis çorbamızı da paylaşalım da tam olsun di mi ama? Işte sırasıyla Kepekli Ekmek, Düğün Çorbası ve Alman Pastası tarifleri sizlerle.

Kepekli Ekmek


- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 4 su bardağı kepekli un
- 2 yemek kaşığı kuru maya

Öncelikle ılık su, şeker ve mayayı bir kaba alıp mayanın kabarması için 15-20dk bekleyelim. Maya kabardıktan sonra sıvıyağ, un ve tuzu da ilave ederek hamur yapın. Hazırladığınız hamuru dikdörtgen kalıba koyarak sıcak ortamda mayalanması için 1-2 saat bekletin ve 180 derecede 40-45 dk pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerinin kurumaması için üzerini örterek ılıyana kadar bekleyin.

Düğün Çorbası


- 1 kase haşlanmış dana / tavuk eti
- Yarım su bardağı un
- Yarım çay bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 3 su bardağı su
- Tuz, karabiber

Un, yoğurt ve yumurtayı bir kapta çırpın. Hazırladığınız bu karışımı kaynayan suya yavaş yavaş karıştırarak ilave ediniz. Haşlanmış ve didiklenmiş etleri de ilave ederek 10 dk kaynatınız. Daha sonra ayrı bir kapta erittiğiniz tereyağına toz biberi ilave edip kavurunuz (çok yanmamasına dikkat ediniz). Erimiş tereyağını da çorbanıza ilave ederek servis yapabilirsiniz.


Alman Pastası



- 6 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 3 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı margarin
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz

Kreması:
- 1 kg süt
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı dövülmüş fındık/ceviz/fıstık

Üzerine:
- 1 paket sütlü çikolata
- 1 paket bitter çikolata
- Süt

Unu geniş bir kaba alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına yumurta, süt, su, yumuşak margarini koyun ve kenarlarına maya, toz şeker ve tuzu ekleyin. Hafif yumuşak ama ele yapışmayacak şekilde hamur yapın ve hamurunuzu 15 parçaya bölüp (ben 10 parçaya böldüm ve o yüzden de bayağı büyük oldular) elinizde yuvarlayarak fırın tepsinize aralıklı olarak koyun. 175 derecede 5dk ısıtıp kapattığınız fırında 1 saat mayalanması için bekletiniz. Kabardıktan sonra 175 derecede kızarana kadar pişirin.

Kreması için ise krem şanti ve fındık hariç tüm malzemeleri karıştırıp pişirin. Soğuyunca krem şantiyi toz olarak kremaya karıştırın ve mikserle çırpın. Ardından fındığı da kremaya ekleyip karıştırın.

Çikolata sos için ise çikolataları bir kaba koyun ve biraz süt ekleyerek benmari usulü eritin.  ( Biraz sıvı kıvamlı olması gerekiyor. Ben sütü göz kararı ekledim malesef ama sanırım en fazla yarım çay bardağı süt yeterli olacaktır. )

Pişen hamurlarınızı ortadan ikiye kesip arasına kaşık ya da krema torbası ile krema koyun ve üzerlerini çikolataya batırın. Isterseniz üzerlerine pudra şekeri serperek te servis yapabilirsiniz.

Herkese afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder