Börekler

Tepsi Boregi

- 4 adet yufka
- 3 adet yumurta
- 1-2 su bardagi sut
- 1/2 su bardagi siviyag
- 1 kase peynir
- Maydanoz

Yumurta, sut ve siviyagi karistirin ve yufkalarin arasina bu sostan dokerek 2 yufkayi koyun uzerine peynir, maydanoz karisimini koyun. Kalan 2 yufkayi da arasina sos dokerek koyun ve kalan sosunuzu da uzerine dokun. Susamlarinizi da serperek 180 derece firinda kizarana kadar pisirin.
(Sosunu cekmesi icin 1-2 saat bekletirseniz cok daha guzel olacaktir.)


Haşhaşlı Çörek


- 3 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket yaş maya
- 2 yumurta (beyazı hamuruna, sarısı üzerine sürülecek)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un

1 su bardağı ılık süt ile yaş mayayı karıştırın. Maya eriyince diğer malzemeleri de katarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapalım. Hamuru 10 dk dinlendirip 4 parçaya bölün ve ezilmiş haşhaşı sürüp 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker ve dövülmüş ceviz serpelim ve rulo yaparak 2-3cm kalınlığında keselim. Fırın tepsisine dik olarak koyalım ve az ısıtımış fırında mayalandıralım. 185 derecede kızarana kadar pişirin.



Gül Böreği


- 3 adet yufka
- 2 yumurta
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt

iç malzemesi:
- 4-5 adet patates
- 2 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım demet maydanoz
- tuz, karabiber, pulbiber

üzerine: susam, çörek otu

ilk olarak patatesleri haşlayıp çatal yardımıyla ezin ve az yağda soğanları kavurup salçayı ekleyin. 1-2 dk karıştırıp patatesleri ekleyin ve baharatlarını katın. Ilıyınca da doğranmış maydanozlarını ilave edin.
Ayrı bir kapta, yumurta sıvıyağ ve süt ile böreğinizin sosunu hazırlayın.
Yufkalarınızı 4'e bölün ve kenarlarına patatesleri koyarak sarıp hazırladığınız sosa batırın ve tepsiye koyun. Üzerlerine susam ve çörek otu serpiştirerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.


Tava Böreği



- 3 yufka
- 3 yumurta
- 2 su bardağı süt
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 4-5 yemek kaşığı erimiş tereyağı

Arasına
- Tel peynir (kaşar peyniri de olur)
- Beyaz peynir
- Maydanoz

Yumurta, süt, sıvıyağ ve tereyağını karıştırarak sosunu hazırlayın. Büyük boy tavanıza çok az miktarda tereyağı sürün. Yufkaları 2 parçaya bölüp her katın arasına bol miktarda sos dökerek üçüncü kat yufkadan sonra ara malzemesini koyun ve tekrar kalan üç parça yufkayı da aralarına sos dökerek yerleştirin. Sosu iyice çekmesi için 2-3 saat dolapta beklektikten sonra ocakta altını ve üstünü çevirerek kızarana dek pişirin.

Aslında 1 gece dolapta bekletip pişirirseniz sosunu daha iyi çekecek ve çok daha lezzetli olacaktır.

Eğer yufka sayısını arttırmak isterseniz yumurta sayısını da aynı şekilde arttırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder