23 Mart 2012 Cuma

Geldim :)

Herkese merhabalaaarrrr,
son 2-3 gündür elimdeki tarifleri eklemeye çalışıyorum ama fırsat bulup ekleyemedim. Şimdi baktım da neredeyse 2 hafta olmus sizlerle birşeyler paylaşmayalı. Araya diğer işler girince böyle oldu malesef. Her ne kadar buraya ekleyip sizlerle paylaşamasam da boş durmadım, yaptım ve hepsini tek tek paylaşacağım. Özellikle de gecen akşam yemeğimizde olan tariflerimizi. Biraz zor olsa da bugün hepsini yazmaya çalışacağım. Haydi o zaman çok uzatmadan kurabiye tarifimiz ile başlayalım.

Tahinli Kurabiye
- 5 su bardağı un
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı tahin
- 1 yumurta sarısı
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı ceviz

Tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yapın ve 15dk dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve üzerine yarım ceviz içi koyup 180 derecede pişirin.

Sulu Kek

- 3 yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı su
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya

Yumurta ve şekeri mikserle çırptıktan sonra sıvı yağ ve suyu ekleyerek tekrar çırpınız. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave ediniz. Yağlanmış kalıba dökerek 170-180 derece fırında 35-40 dk pişiriniz.


Adını Siz Koyun:)
Bu da benim kendim yaptığım tatlılardan bir tanesi. Adını çok düşündüm ama bir türlü karar veremedim. O yüzden de adını sizlere bıraktım :)

(Canım Çekti Keki - Arkadaşım Berrak bu tarifi görünce canı çekmiş ve yapmış bu yüzden de adını canım çekti keki koymuş. Ben de sizlerle paylaşmak istedim.)

- 5 yumurta
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 paket margarin
- 2 yemek kaşığı nescafe
- 1 su bardağı mısır nişastası
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu

Islatmak için:
- 2 su bardağı süt

Krema:
- 2 yemek kaşığı margarin
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 4-5 su bardağı süt

Üzerine:
- Rendelenmiş çikolata

Öncelikle yumurta, şeker ve margarini çırpın. ardından diğer malzemeleri de ekleyip 2-3 dk daha çırpın ve yağlanmış fırın tepsinize alıp 175 derecede 50-55 dk pişirin. Soğuyunca süt ile ıslatın ve kremasını üzerine dökün. Son olarak rendelenmiş çikolatayla süsleyin.

Kremanın Hazırlanışı: Margarini eritip unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından şekeri ekleyip karıştırın ve sütünü ilave ederek pişirin. En son olarak pürüzsüz olması için blendırdan geçirin.

Hindistan Cevizli Kurabiye



- 1 paket margarin
- 3,5 su bardağı un
- 2 yumurta
- 6 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 4 yemek kaşığı hindistan cevizi

Tüm malzemeleri karıştırarak hamur yapın. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın ve önce yumurta akına sonra da hindistan cevizine batırın. 180 derece fırında 20-25 dk pişirin.

Fırında Soslu Tavuk ve Fırında Patates



- 2 adet tavuk göğüs eti
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, pulbiber, kekik

Tavuk etlerini ince dilimler halinde kesin. Soğanı rendeleyerek suyunu sıkın ve soğan suyu, salça, yoğurt, sarımsak ve baharatları karıştırarak sosu hazırlayıp tavuk etlerini sosla karıştırın ve 2-3 saat bekletip 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Bu tavuk yemeğini arkadaşım Hediye'den öğrenmiştim ve hatta ilk olarak kendisi hazırlamıştı bana. Bu güzel tarifi için teşekkür ederim.


Fırında Patates için:
- 3-4 adet patates
- Zeytinyağı
- Tuz, pulbiber, kekik

Patatesleri elma dilimleri şeklinde doğrayın ve zeytinyağı ile baharatlarını da ekleyip karıştırın. 2-3 saat bekletip 200 derece fırında pişirin (çok kızarıp yanmaması için ilk olarak patateslerin üzerini yağlı kağıt ile kapatın ve piştikten sonra kağıdı alıp kızarması için 5-10 dk daha fırında bırakın).

9 Mart 2012 Cuma

Kremalı Şehriye Çorbası ve Fırında Mantar

Daha önceden hazırlayıp derin dondurucuya koyduğum tavuk sularından pilav mı yapsam yoksa çorba mı diye düşünürken hadi bu sefer çorba olsun dedim ve kremalı şehriye çorbası yaptım. Tabi tavuk suyu olunca ayrı bir lezzet katıyor bence yemeklere ve severek yeniliyor bizim evde. Umarım sizde de öyle olur. Ve işte bizim akşam yemeğimizden iki lezzet:

Kremalı Şehriye Çorbası

- 5 su bardağı tavuk suyu
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1/2 çay bardağı krema
- 1 yumurta sarısı
- 1/2 adet limon suyu

Tavuk suyunu kaynatın ve tel şehriyeyi ekleyin. Şehriyeler piştikten sonra kremayı ekleyip karıştırın ve bir taşım kaynatın daha sonra da yumurta sarısı ve limon suyunu çırpıp çorbanıza ekleyin.


 Fırında Mantar

Sizin de bildiğiniz gibi çok kolay ama çok ta güzel bir tat.

Mantarlarınızın saplarını çıkarıp içlerine kaşar peyniri doldurun ve 180 derece fırında kaşar peyniri kızarana kadar pişirin.

7 Mart 2012 Çarşamba

Pizza yapiyoruzzzzz

Evde canımız sıkılıyor, babamız gelene kadar birşeyler yapmak lazım ama ne???? Saltuk Bora'ya sorunca "hadi araba sürelim anne" diyor ama ben artık araba sürmek istemiyorum :( Tabi bunu ona söyleyemiyorum malesef. 'Başka birşey yapsak' diye sorunca da " o zaman sen pizza yap ben de sana sucuklarını doğrayayım" dedi çocuğum. Anladı galiba artık araba sürmek istemediğimi :) Pizza yapmak fikri güzeldi ama sucukları ondan kurtarmak bayağı zordu :) Neyse ama zor olsa da zevkliydi pizza yapmak. Zaten evde de sevilen birşey olduğu için hemen de bitti. Aslında ilk yaptığım zaman amacım Saltuk Bora'nın dışarıda pizza yemesini engellemekti ve amacıma biraz da olsa ulaştım. Gerçekten çok güzel oluyor, size de tavsiye ederim.



Minik eller iş başında :)
(Tabi bu fotoğrafı çekene kadar Saltuk Bora'yı ikna etmek çok zor oldu. "Sadece bir tane çekeceksin anne tamam mı? Bir de sadece ellerimi çekeceksin anladın mı?" diye şartlarını da belirtti beyefendi.)

- 1 su bardağı ılık su
- 1,5 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı maya
- 1/4 çay bardağı sıvı yağ
- 1/4 çay bardağı süt
- 1/2 yemek kaşığı tuz
- 3 su bardağı un

Üzerine:
- 1 yemek kaşığı salça (hafif sulandırılacak)
- Sucuk, sosis, salam, mantar, mısır, yeşil zeytin, siyah zeytin, kaşar peyniri (Zevkinize bağlı olarak istediğiniz miktarda ekleyebileceğiniz için miktar belirtmedim.)

Öncelikle su, maya ve şekeri hamur kabınıza alın ve maya kabarana kadar 10-15 dk bekleyin. Daha sonra sırasıyla sıvıyağ, süt, un ve tuzu katarak hamurunuzu yoğurun. Hamur hafif ele yapışacak kıvamda olacak. Hamurunuzu sıcak ortamda mayalanması için 1-2 saat bekletin. Mayalandıktan sonra yuvarlak tepsinize hamurunuzu koyarak elinizle hamuru tepsiye yayın ve ısıtılmış fırında 180 derecede 15-20dk pişirip üzerine salçayı sürün ve sırasıyla malzemelerini de koyarak yaklaşık 20 dakika daha pişirip üzerine kaşar peynirini serpin ve kızarınca fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

3 Mart 2012 Cumartesi

Dün patatesli böreğimiz ile başlayan günümüz patateslerle bitti desem hiç te yalan olmaz aslında. Böreğin yanına sarma yapmak için başlamıştım ki eşim patates dolmasını çok sevdiği için bir de patates dolması yaptım derken Saltuk Bora da kremalı patates çorbasını sever. Onun için de patates çorbası yapmadan duramazdım tabi. Bütün bunları yaparken de Kayra Batu uyuyordu ama Saltuk Bora'yı ihmal etmemek için "sen de patates baskısı yapmak ister misin?" diye sorduğumdaa hayır cevabı almayacağımı çok iyi biliyordum aslında. Akşam olduğunda ise masamızda patates çorbası, patates dolması, patatesli gül böreği ile sanki bir patates gösterisi vardı. Tabi patates baskılarını da unutmamak lazım :)

Patates Çorbası

- 2-3 adet patates
- 1 adet kabak
- 2 adet havuç
- 1 paket hazır krema
- Dereotu

Patates, kabak ve havucu doğrayıp üzerlerini geçecek kadar suda haşlayınız. Haşlanan sebzelerinizi blendırdan geçirip kremayı ve tuzunu ilave ediniz. Krema ile de birkaç dakika kaynattıktan sonra ince doğranmış dereotunu ekleyerek servis yapınız.
 
 
Patates Dolması
 
- 4-5 adet patates
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Kıyma
- Tuz, karabiber, pulbiber, nane, maydanoz
 
Yağda soğanları kavurup pembeleşene kadar kavurun ve salçayı katın. 1-2 dk karıştırıp pirinçleri de ekleyin ve çok az su ilave ederek suyunu çekene kadar pişirip ılıyınca kıymayı ekleyin. Kıyma miktarını size bıraktım ki sevip sevmemenize bağlı olarak istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz. Baharatlarını ve maydanozlarını da ilave ederek içlerini oyduğunuz patateslere doldurunuz.

Veeee son olarak tabi ki oğlumun patates baskıları....

2 Mart 2012 Cuma

Gül Böreği

Az önce bloguma baktım ve neredeyse 1 haftadır hiçbirşey paylaşmadığımı gördüm. Neyse aradaki farkı kapatabilmek için hemen başlayalım o zaman. Gül Böreği'nin nasıl yapıldığını herkes bilir ama bu börekte farklı olan yumuşak olması bence. Genelde yufka börekleri kuru olabiliyor ama bu tarifte olduğu gibi bol soslu yaparsanız eğer gerçekten yumuşacık oluyor. Ben patatesli yaptım ama siz isterseniz peynirli ya da kıymalı da yapabilirsiniz.



- 3 adet yufka
- 2 yumurta
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt


iç malzemesi:
- 4-5 adet patates
- 2 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım demet maydanoz
- tuz, karabiber, pulbiber


üzerine: susam, çörek otu


ilk olarak patatesleri haşlayıp çatal yardımıyla ezin ve az yağda soğanları kavurup salçayı ekleyin. 1-2 dk karıştırıp patatesleri ekleyin ve baharatlarını katın. Ilıyınca da doğranmış maydanozlarını ilave edin.
Ayrı bir kapta, yumurta sıvıyağ ve süt ile böreğinizin sosunu hazırlayın.
Yufkalarınızı 4'e bölün ve kenarlarına patatesleri koyarak sarıp hazırladığınız sosa batırın ve tepsiye koyun. Üzerlerine susam ve çörek otu serpiştirerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.